- Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
- Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat,
- Regulamentul Universităţii Babeş-Bolyai de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat, cu anexe
Ele se organizează la formele de învăţământ cu frecvenţă respectiv cu frecvenţă redusă. Prezenţa efectivă necesară a studentului-doctorand poate să difere de la o şcoală doctorală la alta şi de la un student-doctorand la altul. Ea este decisă de conducătorul de doctorat în funcţie de specificul programului de studii universitare de doctorat şi cu respectarea prevederilor regulamentului şcolii doctorale. Programele de studii universitare de doctorat se organizează cu finanţare de la bugetul de stat, în regim cu taxă sau din alte surse legal constituite. Granturile doctorale de la bugetul de stat care finanţează locurile de doctorat cu frecvenţă au în componenţa lor şi o bursă lunară de studii pe când cele care finanţează locurile cu frecvenţă redusă nu conţin bursă de doctorat. O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de studii universitare de doctorat.
Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:
-
Doctorat ştiinţific.
Acesta are ca finalitate producerea, pe baza unor metode ştiinţifice, de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional. El este o condiţie pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare. În urma finalizării studiilor universitare de doctorat ştiinţific, Universitatea Babeş-Bolyai conferă diploma şi titlul de doctor în ştiinţe, corespunzându-i acronimul Dr. În diploma care certifică obţinerea şi deţinerea acestui titlu de doctor se menţionează, în mod expres, domeniul disciplinar sau interdisciplinar al doctoratului.
-
Doctorat profesional, în domeniile artelor sau sportului.
Acesta are ca finalitate producerea de cunoaştere originală, pe baza aplicării de metode ştiinţifice şi a reflecţiei sistematice asupra unor creaţii artistice sau asupra unor performanţe sportive de înalt nivel naţional şi internaţional, care poate constitui o bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare în domeniile artelor şi sportului. În urma finalizării studiilor universitare de doctorat profesional, Universitatea Babeş-Bolyai conferă diploma şi titlul de doctor într-un domeniu profesional, corespunzându-i acronimul Dr.P. În diploma care certifică obţinerea şi deţinerea titlului de doctor într-un domeniu profesional se menţionează, în mod expres, domeniul profesional al doctoratului.În domeniile artelor şi sportului pot fi desfăşurate studii universitare de doctorat ştiinţific dacă tematica de cercetare se circumscrie prevederilor punctului a).
Studiile universitare de doctorat ale unui student-doctorand se planifică pentru o perioadă de 3 ani universitari (fiecare alcătuit din câte 2 semestre universitare) şi cuprind:
- un program de pregătire bazat pe studii universitare avansate, parcurs în cadrul unei şcoli doctorale şi alcătuit din activităţi desfăşurate în formaţiuni instituţionalizate de studiu;
- un program individual de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică.
Studiile universitare de doctorat se încheie cu susţinerea publică a unei lucrări originale, numită teză de doctorat, care este rezultatul activităţii de cercetare sau de creaţie artistică desfăşurate de studentul-doctorand pe parcursul studiilor universitare de doctorat. Pe baza tezei de doctorat şi a susţinerii publice a acesteia se decide acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Studiile universitare de doctorat se desfăşoară pe baza unui
încheiat între studentul-doctorand, conducătorul de doctorat şi Universitatea Babeş-Bolyai. Ele se pot întrerupe în următoarele situaţii: din motive medicale, în vederea efectuării concediului pentru sarcină şi lăuzie sau a concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului, respectiv pentru alte motive temeinice. Orice întrerupere a doctoratului trebuie să înceapă în prima zi a unui semestru universitar şi să se încheie în ultima zi a unui semestru universitar, astfel asigurându-se ca perioada respectivă de întrerupere să cuprindă un număr întreg de semestre universitare. Durata cumulată a perioadelor de întrerupere acordate unui student-doctorand este de cel mult 6 semestre universitare. Întreruperile se aprobă de către directorul CSUD, la cererea studentului-doctorand, cu avizul conducătorului de doctorat şi cel al consiliului şcolii doctorale.
- o probă scrisă de specialitate, pe baza unei tematici anunţate de conducătorul de doctorat cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării concursului de admitere;
- un interviu în cadrul căruia se analizează preocupările ştiinţifice/artistice ale candidatului, aptitudinile lui de cercetare/creaţie artistică şi tema propusă pentru teza de doctorat.
În funcţie de specificul domeniului, pot fi prevăzute în cadrul concursului de admitere la doctorat şi alte probe (chiar eliminatorii), la solicitarea conducătorilor de doctorat titulari şi cu acordul consiliului şcolii doctorale.
- în anul I al studiilor universitare de doctorat, studentul-doctorand prezintă proiectul de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică în vederea realizării tezei de doctorat
- în anii II şi III ai studiilor universitare de doctorat, studentul-doctorand prezintă câte un raport de cercetare/creaţie artistică despre progresul său în cercetarea ştiinţifică/creaţia artistică şi rezultatele acestei activităţi.
După fiecare expunere se întocmeşte un proces-verbal în care se consemnează principalele observaţii şi recomandări făcute de conducătorul de doctorat şi membrii comisiei de îndrumare. Pe lângă aceste expuneri planificate, studentul-doctorand are obligaţia să prezinte rapoarte de activitate conducătorului de doctorat şi comisiei de îndrumare ori de câte ori i se solicită.
Anexa 3 la Regulamentul de organizare și desfășurare a studiilor de doctorat – Procedură de susținere publică a expunerilor orale în regim online
Detaliile programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate şi cele ale programului individual de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică sunt consemnate într-un
întocmit de conducătorul de doctorat şi studentul-doctorand. Acest plan se aprobă de consiliul şcolii doctorale şi se depune la secretariatul Institutului de Studii Doctorale în termen de 30 de zile de la data stabilită de Senatul Universităţii Babeş-Bolyai ca fiind data de înmatriculare a studenţilor-doctoranzi admişi în urma concursului de admitere. Planul individual al studiilor universitare de doctorat constituie o anexă a contractului de studii universitare de doctorat. Studentul-doctorand care şi-a finalizat teza de doctorat predă câte un exemplar al acesteia conducătorului de doctorat şi membrilor comisiei de îndrumare, în vederea unei evaluări de specialitate. Organizarea susţinerii publice a tezei de doctorat poate fi începută numai după ce conducătorul de doctorat şi membrii comisiei de îndrumare şi-au dat fiecare, în scris, acordul pentru susţinerea publică a tezei de doctorat.
- prezentarea conţinutului tezei de doctorat de către studentul-doctorand;
- citirea rapoartelor de evaluare întocmite de către conducătorul de doctorat şi referenţii oficiali;
- prezentarea de către preşedintele comisiei de doctorat a opiniilor transmise în scris preşedintelui comisiei de doctorat, înainte de susţinerea publică, de către specialişti care au consultat teza sau rezumatul tezei;
- dezbaterea tezei de doctorat, în cadrul căreia membrii comisiei de doctorat şi publicul adresează întrebări studentului-doctorand.
Dezbaterea tezei de doctorat (numită în alte ţări defense/défense/Verteidigung/megvédés) este obligatorie şi se consemnează în procesul-verbal al şedinţei. Ea trebuie să constituie punctul central al susţinerii publice a tezei de doctorat, având drept scop evidenţierea cunoaşterii studentului-doctorand în domeniul temei abordate şi a elementelor de originalitate conţinute în teză. Pe baza susţinerii publice a tezei de doctorat şi ţinând seama de rapoartele de evaluare, comisia de doctorat deliberează asupra calificativului pe care urmează să-l acorde tezei de doctorat. Fiecare membru al comisiei de doctorat acordă câte un calificativ. Se pot atribui calificativele Excelent, Foarte bine, Bine, Satisfăcător sau Nesatisfăcător. Calificativul care a întrunit majoritatea absolută a voturilor exprimate de membrii comisiei devine hotărâre a întregii comisii. Dacă studentul-doctorand a îndeplinit toate cerinţele prevăzute în programul individual de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică şi teza de doctorat a primit unul dintre calificativele Excelent, Foarte bine, Bine sau Satisfăcător, comisia de doctorat propune de a se acorda studentului-doctorand titlul de doctor. Prin Institutul de Studii Doctorale se înaintează această propunere spre validare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). În cazul atribuirii calificativului Nesatisfăcător, comisia de doctorat va preciza elementele de conţinut ale tezei de doctorat care trebuie refăcute sau completate, teza urmând a fi resusţinută public în faţa aceleiaşi comisii de doctorat în cadrul unui termen stabilit de comisie. Dacă, în urma resusţinerii, comisia acordă tot calificativul Nesatisfăcător, nu se acordă titlul de doctor şi studentul-doctorand este exmatriculat. Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, după validarea tezei de doctorat de către CNATDCU. Pe baza acestui ordin, Universitatea Babeş-Bolyai eliberează diploma de doctor.
- În situații speciale, în care un student-doctorand nu și-a finalizat programul individual de cercetare ştiințifică/creație artistică și/sau teza de doctorat după 6 semestre universitare de la înmatriculare, la care se adaugă perioadele întreruperilor acordate în conformitate cu prezentul Regulament, conducătorul său de doctorat poate solicita, în limita fondurilor disponibile şi cu avizul consiliului şcolii doctorale, o prelungire cu 2 sau 4 semestre universitare a studiilor universitare de doctorat ale acestui student-doctorand. Prelungirea se poate acorda o singură dată. Cererea de prelungire se depune de conducătorul de doctorat la secretariatul Institutului de Studii Doctorale şi va fi apoi supusă de directorul CSUD aprobării Senatului Universității Babeş- Bolyai.
- Cererea de acordare a prelungirii programului de doctorat se va depune la secretariatul Institutului de Studii Doctorale cu cel puțin 15 zile înainte de începerea anului universitar.
Taxele de studii pentru doctoranzii pe locuri cu taxă
- până la 15 octombrie să se fi achitat cel puţin 25% din suma datorată;
- până la 05 decembrie să se fi achitat cel puţin 50% din suma datorată;
- până la 15 martie să se fi achitat cel puţin 75% din suma datorată;
- până la 15 mai să fie achitată întreaga sumă datorată.
Studentul-doctorand în regim cu taxă care, într-un anumit an universitar, trebuie să plătească taxa de studiu numai pentru un singur semestru din acel an, o poate achita fie într-o singură tranşă (până la 15 octombrie în cazul semestrului I, respectiv, până la 15 martie în cazul semestrului II), fie în cel mult 2 tranşe, în aşa fel încât:
- până la 15 octombrie să se fi achitat cel puţin 50% din taxa pentru semestrul I şi până la 05 decembrie întreaga taxă datorată pentru semestrul I;
- până la 15 martie să se fi achitat cel puţin 50% din taxa pentru semestrul II şi până la 15 mai întreaga taxă datorată pentru semestrul II.
Doctoratul European (Doctor Europaeus/Europaea) a fost propus de Confederation of European Union Rectors’ Conferences (astăzi European University Association), cu scopul de a stimula integrarea absolvenților de doctorat din Uniunea Europeană în mediul academic și socio-economic european.
Deşi nu este astăzi reglementat formal – ex. de o instituţie asociată Uniunii Europene -, Doctoratul European este oferit de o serie de universități din spațiul european, în general după modelul propus de Confederation of European Union Rectors’ Conferences.
Implementarea Doctoratului European la UBB serveşte ca mecanism de internaţionalizare şi de asigurare a calităţii studiilor doctorale din UBB, integrând mai puternic cercetarea în cadrul studiilor doctorale la UBB. Procedura administrativă de implementare a Doctoratului European al UBB este descrisă în Hotărârea CSUD nr. 4336/19.04.2022.
Pentru stagiul la alta universitate, folositi formularul de agreeement de aici.
Criteriile pentru acordarea Doctoratului European la UBB – (adaptate după criteriile Confederation of European Union Rectors’ Conferences) sunt următoarele:
- Studentul a parcurs un program doctoral acreditat în UBB și s-a angajat pe ruta Doctoratului European cel târziu din anul doi al studiilor doctorale (odată cu intrarea în programul de cercetare științifică din cadrul studiilor doctorale). Angajamentul pe această rută este facultativ, iar studentul doctorand poate renunța la rută înainte de susținerea tezei.
- Ca parte a programului doctoral la UBB, studentul a petrecut cel puțin 4 luni în una sau mai multe universități din Uniunea Europeană (în afara României și nu mai mult de două universități).
- Înainte de acceptarea tezei pentru susținere, cel puțin doi referenți, cadre didactice și/sau de cercetare, de la universități sau unități de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană, au recomandat-o în scris pentru susținere.
- Cel puțin un membru din comisia de susținere a doctoratului este cadru didactic/de cercetare într-o universitate sau unitate de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană.
- Teza de doctorat este redactată şi susţinută într-o limbă de circulație internațională.
UBB încurajează selectarea colaboratorilor europeni de la universități din Top-500 (în clasamentele de referință ale universităților), de la unități de cercetare de prestigiu din Uniunea Europeană și/sau din consorții europene din care UBB face parte.
Diploma de Doctor eliberată în condițiile legislației naționale va fi însoțită de un Certificat de Doctorat European, în limba engleză, eliberat de UBB.
Modelul de Certificat va fi propus de Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat al UBB și va fi aprobat de Consiliul de Administrație al UBB. Acesta va cuprinde obligatoriu sintagmele „European Doctorate (Doctor Europaeus/Europea)”.
Pentru mai multe informații accesați linkul: http://news.ubbcluj.ro/ubb-implementeaza-doctoratul-european/ .
Pentru versiunea in limba engleza a Hotararii Senatului referitoare la implementarea Doctoratului European accesati aici.